8 Δεκεμβρίου 2005

ΣΚΟΤΑΔΙ!

Επειδή δεν έχω όρεξη να γράψω τα χιλιογραμμένα, παραθέτω ένα απόσπασμα από σημερινό άρθρο της εφημερίδας Sportime, που πιστεύω τα λέει όλα!!!

"...Οι ποδοσφαιριστές

Κι ο Παναθηναϊκός κατέβασε πρόσκοπους για να αντιμετωπίσουν σούπερ επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ας μη μιλάμε πια ανώνυμα και γενικά. Ο φιλότιμος Βύντρα πρέπει να έχει μπάρμπα στην Κορώνη για να παίζει βασικός. Ο Κονσεϊσάο εξελίσσεται σε νέο Φίτος, που σύμφωνα με τον μύθο της εποχής στην Ελλάδα είχε έρθει ο σωσίας του. Ο Νίλσον είναι μόνιμα σε νιρβάνα και νομίζει ότι αν έρθει σε επαφή με αντίπαλο θα πάθει ηλεκτροπληξία. Ο Κώτσιος κι ο Γκούμας στρίβουν ελάχιστα πιο γρήγορα απ' τα κλαρκ και τα κλαρκ δεν προλαβαίνουν όχι τον Ετό και τον Κλόζε, αλλά ούτε τον αειθαλή Ζαχαρόπουλο. Ο μπόγος, ο Βόουτερ έχει ζαλιστεί κι ο ίδιος από τις σβούρες γύρω από τον εαυτό του, ο Χαραλαμπίδης παίζει μόνο εντός έδρας γιατί εκτός κλωτσάνε, κι ο πολυδιαφημισμένος Σέριτς δεν ξέρει τι θέση παίζει κι είναι σε όλα μέτριος.

Τι απέμεινε, λοιπόν, παικτικώς; Ο Μόρις που είναι ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που μπορεί να παίξει σε μεγάλη ομάδα του εξωτερικού. Ο Γκονζάλες όταν είναι στη μέρα του. Ο Μπίσκαν που έχει αληθινές δυνατότητες, κίνητρο και μπορεί, αλλά δεν παίζει. Οι πιτσιρικάδες Μάντζιος, Τζιόλης, Δάρλας, Λεοντίου, ο Γκαλίνοβιτς και οι Παπαδόπουλος, Τόργκελε, Γκέκας που θα μπορούσαν να είναι στην ανάγκη παρτενέρ ενός επιθετικού killer. Για όσους προηγήθηκαν ή δεν αναφέρθηκαν, ανοίξτε τον recyclin bin του υπολογιστή σας και ρίξτε τους μέσα.

Ο προπονητής

Βεβαίως, ο υποτακτικός Μαλεζάνι είναι απόλυτα ευχαριστημένος με το υλικό του. Αλλά εδώ τόλμησε ο επικίνδυνος Ιταλός να μιλήσει για την ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού τα τελευταία 7-8 χρόνια. Ποιος; Εκείνος που έβαλε τον Παναθηναϊκό να παίξει ζώνη, με δύο σέντερ μπακ, με πίεση ψηλά (!!!) στο Καμπ Νου και στο Βέζερστάντιον. Βρισκόταν σε τέτοια σύγχυση χθες, που είδε καλό ατομικά τον Βύντρα που ήταν υπεύθυνος χθες για τρία γκολ (στο δεύτερο χάνει την κεφαλιά από τον Μικού, στο τρίτο καλύπτει δύο μέτρα τον Βαλντέζ στο οφσάιντ και στο τρίτο κοιτάζει τον προσωπικό του αντίπαλο να εκτελεί)!!! Είναι φανερό ότι επιδιώκει να δικαιώσει τον Αλέφαντο...

Κάθε τρεις μέρες, ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται χειρότερος κι εκείνος μιλάει για βελτίωση! Ανίκανος ακόμα και να διαχειριστεί το ρόστερ β' διαλογής, αψυχολόγητος στη συμπεριφορά του με τους ποδοσφαιριστές, αλλά πάντα σύμφωνος με τις επιταγές της διοίκησης. Ο κόουτς που κατόρθωσε το καλοκαίρι να χτίσει μια ομάδα χωρίς άκρα και κέντρο, ο προπονητής που είναι πάντα έτοιμος να ρίξει την ευθύνη στους ποδοσφαιριστές, ο ετοιμόλογος και χαμογελαστός αφού «ένα παιχνίδι χάσαμε». Αν έχασε το μέτρημα, ο Παναθηναϊκός φέτος έχει 9 ήττες σε 21 επίσημους αγώνες και επί των ημερών του Μαλεζάνι:

α) Αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του από ομάδα Β Εθνικής.
β) Αποκλείστηκε από το Champions League και το UEFA έχοντας ντροπιάσει το όνομά του και με τη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης.
γ) Έχασε από Ολυμπιακό και ΑΕΚ και για πρώτη φορά στην ιστορία του από τον Παράσχο και τον Ατρόμητο.
δ) Έμεινε 7 και 6 πόντους πίσω από τους πρωτοπόρους και είναι ισόβαθμος με την Ξάνθη. Τη στιγμή που στον δεύτερο γύρο πάει σε Καραϊσκάκη, Τούμπα, Ξάνθη, Καυταντζόγλειο, Λάρισα και φέτος έχει εκτός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις 2-2-7! Μαντέψτε τους αντιπάλους που νίκησε εκτός έδρας; ΟΦΗ και Καλλιθέα!

Η διοίκηση

Πάνω στον Μαλεζάνι, λοιπόν, βάσισε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης το πενταετές πλάνο του. Το σχέδιο διαπομπεύθηκε κι ας έχει βάση και αξίζει να στηριχθεί από τον κόσμο! Γιατί είναι απόλυτα ορθολογιστικό να επιχειρείς να χτίσεις μια ομάδα που «θα είναι πρόβλημα αν χάσουμε τον τίτλο, αλλά όχι καταστροφή». Αλλά όχι με παίκτες τύπου Άντριτς! Όχι με προπονητή που δίνει ρεπό στους παίκτες του για να φεύγει εκείνος! Όχι με αυλικούς που γλείφουν αντί να εντοπίζουν τα κακώς κείμενα! Και σίγουρα όχι με τα ψέματα...

Πώς στήριξε φέτος την πρώτη σοβαρή επένδυση που έκανε το καλοκαίρι; Παραδίδοντάς τη μοναδική καλή φουρνιά που αγόρασε, βορά σε ένα προπονητή που δεν έχει επίγνωση που βρίσκεται. Αφήνοντας τα αποδυτήρια γυμνά από έναν άνθρωπο που θα μπολιάσει τους ποδοσφαιριστές με πάθος. Επιτρέποντας στα θεσμικά όργανα να κάνουν πλάκα στην καμπούρα του, με διαιτησίες που αλλοίωναν αποτελέσματα, πάντα εις βάρος του και ποτέ υπέρ του!

Επαναλαμβάνουμε, το πρόβλημα δεν είναι το πενταετές πλάνο. Οποιοσδήποτε ψύχραιμος μπορεί να διαπιστώσει πως το αφεντικό του τριφυλλιού δεν είπε ότι «θα πάρουμε πρωτάθλημα σε πέντε χρόνια». Δικαίως, όμως, γίνεται αντικείμενο χλεύης. Γιατί με ατάκες σαν αυτές για τα playstation, με συμπεριφορές μεσαιωνικές σε πρώην ποδοσφαιριστές και κυρίως επιλογές «όσο πιο φθηνά, τόσο πιο καλά», δεν κτίζονται ομάδες. Το παράδειγμα των Γιαννακόπουλων που βάζουν τα ευρώ με τη σέσουλα δεν είναι λογικό για να το ακολουθήσουν. Μπορεί, όμως, να διδαχθεί πως από καρπαζοεισπράκτορες μεταβλήθηκαν στους απόλυτους δυνάστες. Κι εκείνοι άσχετοι ήταν, αλλά έμαθαν..."